Oranjeklanken in Maastricht

Zangvereniging Oranje uit Schinveld o.l.v. Anton Kropivšek, zong zich j. l. weekend 2 en 3 Juli 2011 naar grote hoogte in een feestelijk Maastricht. Zaterdag 2 Juli luisterden ze in de O.L.V. Basiliek de Investituur op voor “The military and hospitaller order of Saint Lazarus of Jerusalem”. Vanaf, hoog boven op de oksaal, werden mooie passende werken gezongen met de klanken van het kerkorgel en organist Hans Leenders. Voor de zangers waren na afloop lovende woorden en vooral voor de solisten Math Schiffelers en Martin Hurkens.

Na afloop, dankte Hub Beuken namens de orde de Oranjemannen voor de mooie schitterende opluistering van de dienst. Dit, onder het genot van een drankje. Op zondag 3 juli togen de oranjemannen, weer met de bus naar Maastricht, om samen met de Orde van St. Lazarus, deel te nemen aan de indrukwekkende ommegang van de Heiligdomsvaart 2011. Dit met als thema: “het licht tegemoet”. Hiermee eert Maastricht om de zeven jaar zijn stadsheilige Sint Servatius. Het is twee uur in de middag, als de kleurrijke stoet met vele heiligen relieken, zich in beweging zet voor de twee uur durende processie. Zangvereniging Oranje met dirigent Anton Kropivšek en vaandeldrager Frans Hellenbrand, begint al direct te zingen en oogst een warm applaus. En dat gaat stapsgewijs verder met pauzes. En Oranjemannen maar zingen met telkens klaterend oorverdovend applaus van de tienduizenden mensen langs de straatkanten. Na iedere hoek of bocht zaten of stonden honderden bezoekers die allemaal genoten van de mooi zingende mannen. Veel gehoord: Waar komen die vandaan? Is het de Staar? Oh! Ze komen uit Schinveld ! Wat zingen die goed zeg! Maar weet je dat niet ! Die zijn niet voor niets Nederlands kampioen ! enz. enz.

Voor en achter Oranje lopen de mannen en vrouwen van de orde van Sint Lazarus die wij begeleiden door de stoet. Het schitterende zonnetje maakt zingende kelen dorstig en eindelijk waren er overheerlijke kopjes water. En ging het weer al zingend verder langs de vele klappende toeschouwers naar het plein voor het gemeentehuis met de burgemeester en de bisschoppen,het kapittel en andere hoogwaardigheid bekleders Daar zongen de oranjemannen zich naar grote hoogte, dat werd opgenomen door L1 televisie. Hiermee gaf Z.V. Oranje Schinveld zijn visitekaartje af voor Maastricht en heel Limburg en omstreken. Met tranen in de ogen van menig oranje hart, ging het al zingend verder naar het Vrijthof. Einde van een zware vermoeide ommegang, waarbij vele zangers zich lazarus voelden. Ter afsluiting werden in het hotel nog enige glaasjes gegoten door de dorstige zangers kelen. Met dankwoorden over en weer werd afscheid genomen van de ordedragers van Sint Lazarus. Met dank aan Hub Beuken de grote organisator van een en ander! Met de bus ging het weer richting Sjilvend. Einde van een in alle opzichten geslaagd weekend in Maastricht.

Uw man ter plekke!

May Cremers P.R.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *