Opluistering “Stolpersteine” in Gangelt

Zo. 14 febr. Opluistering “Stolpersteine” in Gangelt.

Wat in de tweede wereldoorlog is gebeurd met de Joden, mag nóóit meer gebeuren. Dat is de overtuiging van ieder beschaafd mens.
Echter, in tijden van tegenspoed zijn mensen die het erg tegen zit –óók tegenwoordig- ontvankelijk voor het aanwijzen van een zondebok voor hun problemen. Daardoor kan het gebeuren dat nu, 70 jaar na beëindiging van de 2e wereldoorlog, de toen geleerde les wordt vergeten.

Om dat te voorkomen is nu ook in Gangelt, in navolging van vele plaatsen in Europa, een initiatief genomen om te blijven herinneren wat nooit mag worden vergeten. Door het plaatsen van gedenkstenen, zogenaamde “Stolpersteine”, vóór de huizen waaruit Joden werden afgevoerd, ontstaat een blijvend gedenkmoment.
Ook echter de betekenis van deze gedenkstenen, kan makkelijk in vergetelheid raken.
Daarom was het een prima initiatief van de organisatie om de schooljeugd een belangrijke rol te geven in deze plechtigheid. Door het voorlezen van een stuk historisch verslag uit die tijd hebben de gedenkstenen een relatie gekregen met de mensen die daar hebben gewoond. Hiermee is bereikt dat deze jongeren wellicht de ambassadeurs worden van het in herinnering houden van een stukje geschiedenis dat niet mag worden vergeten.

Het fysiek plaatsen van de “Stolpersteine”, werd vooraf gegaan door een “Stunde des Gedenkens”, op Zondag 14 februari in het gemeentehuis van Gangelt. In dit programma werd door meerdere mensen, waaronder eerder genoemde schooljeugd en nabestaanden van de slachtoffers, op verschillende wijze het gebeurde in herinnering gebracht. Een belangrijk onderdeel hiervan was ook het voorlezen van de slachtoffernamen, waardoor het geschiedenisverhaal een menselijk gezicht kreeg.

Oranje had de eer gekregen een muzikale bijdrage te mogen leveren aan deze plechtigheid. Met drie op de plechtigheid afgestemde werken, “Zocharti Loch” aan het begin, “Kodosh” halverwege, en “Čej so tiste stezdice” tot slot, heeft Oranje op een waardige manier een bijdrage geleverd.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *