Kerstgroet Ton Kropivšek

Beste zangers vrienden,

In Nederland heeft iedereen wel een mening over alles en iedereen en misschien is dat de reden voor het halfslachtig corona beleid van onze demissionaire regering. Ik kleur meestal tussen de lijntjes, heb mijn emoties goed onder controle; ik ventileer natuurlijk ook wel eens mijn persoonlijk standpunt, maar denk dan al gauw ‘schoenmaker blijf maar bij je leest!’

Mijn vak is dan ook een stuk eenvoudiger dan het vak van epidemioloog of infectioloog of hoofd van een ic of minister-president: een toon is zuiver of vals, einde discussie. Hoe je vervolgens een valse toon zuiver moet krijgen, dat is dan aan de expertise van de dirigent, die zijn kennislaadjes kan opentrekken en mogelijke oplossingen aandraagt.

In oplossingen denken, uitgaan van positieve wendingen en het bieden van perspectief, dat is niet iedereen gegeven. Daarvan getuigen de vele discussies bij Jinek, Beau of Op1. Voor ons is het duidelijk, dat corona een 4e lockdown betekent met als gevolg géén gezongen Kerst. We hadden net de draad weer opgepakt, een heerlijke repetitieflow opgebouwd, we waren klaar voor het zingen van de jaarlijkse St. Caecilia viering en huldiging jubilarissen, we waren op weg naar ons Sterren Stralen Concert en opluistering Nachtmis.

We zijn echter gedwongen een pas op de plaats te maken, opnieuw! Het is een bittere pil die we moeten slikken, een fikse en onverwachte tegenvaller voor de gehele maatschappij, voor onze culturele sector in het bijzonder.

Hopelijk komen we snel  – en gezond – uit deze lockdown om de repetities weer op te pakken en ons te focussen op de concerten die voor ons in 2022 op de concertkalender staan, zoals het concert ‘Schinveld Zingt’, avondconcert bij gemengd koor Neerbeek èn de korenmiddag in juli, de concertmiddag met mijn 7 koren. Maar er komt zéker ook een moment, dat we onze jubilarissen in het zonnetje zetten!

Verder zal 2022 geheel in het teken staan van de voorbereiding op de viering van het 125 jarig bestaan van onze vereniging in 2023. Voldoende perspectief en muzikale stippen op de horizon dus. Dat wordt hard werken – heerlijk toch! – maar wel met een mooi vooruitzicht en uiteindelijk grote voldoening.

Ik wens u de nodige volharding in het naleven van de coronaregels,

ik wens u een goede gezondheid, mooie feestdagen en een voorspoedig en  succesvol muzikaal 2022.

“Blijf gezond en houd vooral moed!!”

Hartelijke groeten,
Ton

Kijk c.q. luistertip: ‘EVEN TOT HIER’ op zaterdagavond 18 dec. Ned. 1