Investituur Orde St. Lazarus van Jerusalem

Oorkonde_Kropivseck_1024x768Al enkele jaren luistert Oranje de Investituur op van de Commanderij van St. Servaes (het zuiden van Nederland) van de Orde St. Lazarus van Jerusalem. Dit jaar werden we voor het eerst uitgenodigd dit ook voor de Commanderij van St. Willibrord (het noorden van Nederland ) te komen doen.

De Orde had dit jaar gekozen voor de intieme sfeer en de historische uitstraling van het dorpje Echteld (in de Betuwe, nabij Tiel). De weergoden lieten zich zaterdag 6 oktober in Echteld van hun positieve kant zien. Voorafgaande aan de mis en de investituur werden we gastvrij ontvangen met belegde broodjes en koffie/thee.

Tijdens de mis werden het Kyrie en Gloria gezongen uit de dialectmis, waarvan een week eerder de première in de kerk van Schinveld had plaatsgevonden. Tijdens de mis in Echteld vond de eerste uitvoering door Oranje plaats van “Gott ist mein Hirt” (psalm 23) van Schubert, met pianobegeleiding van Léon Dijkstra.

Bij de investituur werd onze dirigent Ton Kropivšek (tot zijn eigen verrassing) onderscheiden. Zie de hierbij gevoegde foto van de oorkonde. De Latijnse tekst zegt vrij vertaald:

 

De Grootbalije der Lage Landen van de Military and Hospitaller Order of Saint Lazarus of Jerusalem maakt met deze oorkonde bekend dat A. Kropivšek tot de rang CMLJ, in verbondenheid met hen die door hun inspanningen de orde helpen, is toegelaten. De letters van de rang betekenen: Commander Merit Lazarus Jerualem (erelid in de rang van Commandeur).

Na de mis en de investituur in het historisch kerkje van Echteld gingen de mannen van Oranje naar het ernaast gelegen kasteel Wijenburg. Daar wachtte ons een warme maaltijd. Na afloop werd niet vergeten onze dirigent muzikaal te feliciteren met zijn onderscheiding.

Met een inwendig gesterkte mens togen we vervolgens naar de feestzaal van het kasteel waar de receptie van de gedecoreerde leden van de Orde werd gehouden voor ons slotoptreden. Wij zorgden ook daar voor de muzikale opluistering. Uit de reactie van de aanwezigen na afloop bleek dat ons gehele optreden zeer in de smaak viel.

Oorkonde_Kropivseck_1024x768

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *