Dirigent Anton Kropivšek “Ridder in de orde van Oranje Nassau”

CIMG3250Op dinsdag 26 april 2016 is onze dirigent, Ton Kropivšek geridderd in de orde van Oranje Nassau.
Het was burgemeester Luc Winants van Brunssum die Ton thuis omstreeks het middaguur de eretekenen behorende bij die onderscheiding opspeldde en uitreikte.

Voor het zover was, vonden in de Rembrandstraat rond Ton’s woning veel verdachte activiteiten plaats. Her en der parkeerden auto’s zonder dat er iemand uitstapte, of stapte er wél iemand uit, maar die ging dan verdacht in een portiek naast Ton’s woning staan. Rond 12.00 uur kwam aan alle verdachte activiteiten een eind. De burgemeester verscheen en ging richting voordeur van huize Kropivšek. Ogenblikkelijk gingen er meerdere autoportieren open, en verschenen delegaties van de koren die Ton onder zijn hoede heeft, waaronder een vierkoppige delegatie van Oranje, en de voorzitters van de KNLZ en de VNK. Een hand vol (semi)professionele fotografen maakte het tableau compleet. Ton’s familie had in die tijd reeds via de achteringang hun weg gevonden.

Zelden heeft Ton aan zijn voordeur zo verbaasd, zoveel zangersvrienden aangekeken en na enkele toelichtende woorden van burgemeester Winants, werd iedereen daarna snel welkom geheten.

Eenmaal binnen was het de taak aan burgemeester Luc Winants om helderheid te verschaffen. Hij deed dat op een voortreffelijke, ontspannen en soms ludieke manier.
In al die ontspannen toelichting wist de burgemeester goed duidelijk te maken dat Ton voor even zijn bescheiden houding mocht laten varen. Zijn verdiensten voor de gemeenschap waren beduidend groter dan de gemiddelde “Lintjesontvanger”, getuige de breed gedragen voordracht en bijbehorende lijst van verdiensten.
Om die reden had het zijne Koninklijke Hoogheid behaagd Ton te onderscheiden met de titel “Ridder in de orde van Oranje Nassau”.
De burgemeester vergat niet te benadrukken dat die vele verdiensten niet alleen bij Ton lagen. Wat zou hij zijn zonder de steun van Marion bij al zijn activiteiten? Die fraaie medaille was dus eigenlijk ook wel voor een deel voor Marion. Het is Ton ten voeten uit, door daarop onmiddellijk aan te geven er geen bezwaar tegen te hebben de onderscheiding dan maar aan Marion uit te reiken.

Tijdens en na het opspelden van de onderscheidingstekenen was het even dringen voor de fotografen, waarbij zoveel werd geflitst dat het leek of zijne Koninklijke Hoogheid in eigen persoon de medaille opspeldde.

Na de plechtigheid van uitreiking en opspelden, stond snel de Oranjebitter en Boronice klaar om te toosten. Omdat de hele uitreiking plaats vond rond lunchtijd had Marion ook aan eventueel knorrende magen gedacht. In de keuken stond daarvoor de oplossing. Door gebruikers van al dat lekkers werd al spoedig gefluisterd nu te begrijpen waarom Ton zo’n gezond lichaam heeft.

Véél later dan gedacht togen de gasten weer huiswaarts, concluderend dat het gezellig was, en dat de medaille dik verdiend was!

DSCF2465

DSCF2467

DSCF2469

DSCF2478

DSCF2480

DSCF2483

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *