Benefiet concert zondag 17 oktober – GEANNULEERD

Op zondagmiddag 17 oktober viert dirigent Ton Kropivšek, dat hij 25 jaar verbonden is aan Zangvereniging Oranje Schinveld. Ter gelegenheid hiervan zullen alle koren van Ton samen een concert verzorgen in de Eligiuskerk te Schinveld. Deze korenmiddag begint om 14.30 uur. Gezien het aantal bezoekers, alleen al zo’n 270 zangers, zal het concert een besloten karakter hebben en zal alleen toegankelijk voor leden met partner en genodigden. Conform de richtlijnen van de overheid zal er corona-ingangscontrole zijn.

Met de koren is afgesproken dat de gage die de dirigent voor de directie ontvangt, geschonken zal worden aan het Fonds voor de watersnoodramp in Limburg. Er wordt geen entree geheven bij dit concert en in plaats daarvan zal er een collecte plaatsvinden onder de aanwezigen. Na het concert is een gezellig samenzijn in het verenigingslokaal Fasila tegenover de kerk, Ter Hallen 10 Schinveld waar de opbrengst van deze middag overhandigd zal worden aan burgemeester dhr. Daan Prevoo van Valkenburg en dijkgraaf dhr. Patrick van der Broeck. De opbrengst moet gezien worden als gerichte actie voor zwaar gedupeerden, waar de verzekering niet uitbetaalt en de overheid geen steun verleent.

Ton Kropivšek – al meer dan 45 jaar als dirigent in de koorzang actief – is een veelzijdig muzikaal fenomeen die op zijn wijze, zangers weet te inspireren om het beste te geven. Muzikaal geschoold is hij aan het conservatorium in Maastricht en was als muziekdocent o.a. verbonden aan het Graaf Huyn College in Geleen en de muziekscholen in Heerlen en Maastricht. Hij mag bogen op vele landelijke en internationale successen die hij behaald heeft met zijn koren tijdens de vele concoursen en tournees in Nederland, Duitsland, Frankrijk, Polen, Engeland en het mooie Slovenië waar zijn grootouders vandaan komen.

Tijdens de korenmiddag, ter ere van Ton Kropivšek, zullen de volgende koren hun beste stem laten horen:

Het Venray ’s Mannenkoor, opgericht in 1909, kende vele hoogtepunten, waarbij ook Ton Kropivšek de afgelopen 18 jaar een hoofdrol speelde. In 2003 behaalde het koor tijdens het landelijk KNZV concours in Zutphen de tweede plaats, achter eindoverwinnaar Oranje. Ton werd dus met zijn koren eerste èn tweede van Nederland, een unicum! In 2014 mocht het Venray’s Mannenkoor o.l.v. Ton Kropivšek zich Nederlands kampioen noemen.

Parochieel Zangkoor St. Caecilia uit Heerlerheide, opgericht in 1839 als herenkoor en in 1964 gefuseerd met het Heerlerheidse Dameskoor. Dit gemengd koor zingt voornamelijk kerkelijke- maar ook internationale profane liederen en trad veelvuldig op binnen en buiten de parochie. Velen zijn al jarenlang lid wat aangeeft dat zang, samenhorigheid en gezelligheid hoog in het vaandel staan. Ton is sinds drie maanden dirigent van dit gezellige koor.

Canto Rinato,  dit gemengd vocaal ensemble bestaat uit een 22-tal dames en heren, afkomstig uit heel Limburg. Canto Rinato werd in 2019 uitgeroepen tot het beste koor van Limburg tijdens de Limburgse Korendagen! Voor de luisteraar is het een bijzondere ervaring dit ensemble muzikaal te ontmoeten:  de close harmony klanken, de stilte tussen de gezongen noten, de muziek achter de noten, de perfectie van de uitvoeringen, zij zorgden ervoor dat Canto Rinato inmiddels het hart van vele liefhebbers heeft weten te bereiken. Succesvolle optredens in Nederland, Duitsland, Oostenrijk en Slovenië staan op hun cv.

Gemengd koor Crescendo uit Doenrade werd opgericht in 1947 en staat sinds 1989 onder leiding van Ton Kropivšek, geassisteerd door pianiste/repetitor Margreet Wesseling. Met 65 zangeressen en zangers was het koor succesvol in o.a. Duitsland, Oostenrijk, Polen en Slovenië. In de Oranjerie van Roermond behaalde Crescendo in 2017 de titel van het beste grote koor van Limburg.

Zangkoor St. Joseph Bocholtz 1865, bestaande uit 45 leden, werd opgericht in 1865 en gaat vanaf 1953 door als gemengd koor. Bijzonder is hun Congolese mis Missa Luba die al meer dan 250 keer werd uitgevoerd. Sinds 2006 onder leiding van Ton Kropivšek die het zeer brede repertoire flink moderniseerde. De laatste 5 jaren actief met succesvolle projecten zoals Classic meets Jesus Christ superstar, Classic meets Rock’n roll en Classic meets Freedom.

Mannen-ensemble DARILO ontstaan in 2017 uit een gelegenheidskoor van 20 uitstekende zangers die het Russisch Byzantijnse repertoire kenden. Na de succesvolle première werd besloten om verder te gaan als projectkoor voor een of twee uitvoeringen per jaar. Darilo is het Sloveens woord voor geschenk, dit koor is inderdaad een geschenk. Een uitnodiging om in Berlijn een drietal concerten te komen geven is door corona verplaatst naar oktober 2022 en zal het ensemble niet naar Berlijn maar naar Slovenië voeren.

Véronique Meuffels, is het pareltje dat net als Ton Kropivšek 25 jaar als tweede dirigent en repetitor aan de Zangvereniging Oranje verbonden is. Ook Véronique Meuffels, die als sopraan zingt, zal deze middag optreden en in het zonnetje worden gezet.

Zangvereniging Oranje uit Schinveld, dat de organisatie van de korenmiddag op zich heeft genomen is opgericht in 1898 en is actief met nog zo’n 40 zangers. Vele stormen heeft de Zangvereniging Oranje in haar 123-jarig bestaan weten te doorstaan. Het koor heeft een indrukwekkende staat van dienst. Hoogtepunten waren de successen op de vele muziekconcoursen in binnen- en buitenland. In 2003 werd het mannenkoor o.l.v. Ton Kropivšek, in Zutphen Landskampioen in de categorie mannenkoren.

Het mannenkoor Oranje zal ook dit najaar diverse uitvoeringen verzorgen, op 29 oktober in de kerk van Rumpen, 14 november de viering van St. Caecilia met een eucharistieviering in de kerk van Merkelbeek met pianist Leon Dijkstra. Op zondag 5 december het Sterren Stralen concert in de kerk van Schinveld met medewerking van dameskoor Pro Musica uit Schinveld en als ‘kerstster’ soliste en sopraan Veronique Meuffels. Bij deze uitvoeringen is publiek, dat van goede koormuziek houdt, van harte welkom.

Voor meer informatie:           John Weusten secretaris
John.weusten@gmail.com

Paul Borger

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *