125-jarig jubileum van Zangvereniging Oranje – verslag

Enigszins vooringenomen zijn we gestart met het vieren van ons 125- jubileum. In de wetenschap dat, na een gedegen voorbereiding, het niet anders kan als slagen.

 

Donderdag: Feestavond & huldiging Oranjefamilie

De aftrap van het weekend vierden we op donderdag 31 augustus 2023 met een feestavond voor de leden, ereleden en kunstlievende leden.

Een goed verzorgd koud buffet door Pamos Catering uit Voerendaal mocht hierbij natuurlijk niet ontbreken.

De zangers Nico Thoen (10 jaar), Jos Hinskens (20 jaar), Frank Zeegers (20 jaar), Harry Franzen (35 jaar), Ken Duffield (35 jaar) en Frans Hellebrand (45 jaar) werden als jubilaris gehuldigd.

Na het herdenken en een minuut stilte ter nagedachtenis van onze beschermheer Jo Nelissen, die ons vorig jaar ontvallen is , werd Mevrouw Jeanne Wits-Le Cavalier als nieuwe beschermvrouwe geïnstalleerd. Zowel Mevrouw Jeanne Wits-Le Cavelier alsook haar man Dries Wits zijn al vele jaren erelid van Zangvereniging Oranje Schinveld. Door de goede vriendschap met onze voormalige Beschermheer, de heer Hub Beuken is dit lidmaatschap tot stand gekomen.

Vervolgens bracht onze nieuwe Beschermvrouwe een toost uit op de jubilerende vereniging met een glas champagne. Aansluitend zongen de zangers haar nieuwe Beschermvrouwe toe.

Aan alle zangers werd een CD-box met een 5-tal CD’s door de vereniging als jubileumpresent uitgereikt.

De Ereleden, vertegenwoordigd door het Ere-Bestuur,  overhandigden aan Zangvereniging Oranje  een prachtige cheque  en een verrassingspresent voor alle zangers.  Ook alle dames van de Oranje-Familie werden door de Ereleden niet vergeten en in het zonnetje gezet.  In de vorm van een prachtig  bloemstukje met oranje bloemen, verwerkt in een glazen bol, die door oranje kant omringd werd, werden de dames verrast.

Het feest werd voortgezet met een optreden van zanger Ruud Verhoeven uit  Gulpen en buuttereedner Fer Naus uit Roermond. Ruud Verhoeven vertolkte meerdere aangepaste liederen van Jacques Brel.

De buut speelde in op de actualiteit: oranje jurkje en oranje lingerie, met Gaston van de postcode-loterij met een check en een belevenis in de sauna en casino. Het bestuur werd meerdere malen op de hak genomen. Beide artiesten werden zeer gewaardeerd en er werd volop gelachen.

Klik hier voor alle foto’s van de Oranje jubileumavond

 

Vrijdag: jubileumconcert

Op vrijdagavond vond het jubileumconcert in een druk bezette St. Eligiuskerk plaats. Grote artiesten traden op en woorden, superlatieven schieten te kort. Het jubileumweekend kreeg hierdoor een briljant oranje randje. De verbondenheid met het koningshuis werd genoemd door onze presentator Toine Sporken. Burgmeester Eric Geurts en echtgenote, vertegenwoordigden de gemeente Beekdaelen tijdens het concert.  Mevrouw Jeanne Wits-Le Cavelier, onze nieuwe beschermvrouwe, deed vanaf het jubileumconcert, publiekelijk als zodanig haar intrede in onze vereniging.

Wij zijn veel dank verschuldigd aan de uitvoerende artiesten: Maestro Guido Dieteren, Sopraan Véronique Meuffels, Tenor Martin Hurkens, Pianist Leon Dijkstra en Combo, mijn collega-zangers, alsook meerdere koorsolisten en gastzangers. Dit alles onder de vakbekwame muzikale leiding van onze dirigent Anton Kropivšek.

     

 

Klik hier voor alle foto’s van het Oranje jubileumconcert

 

Zaterdag: Feestavond met Oberkrainer kwintet Dori uit Slovenië

Zaterdagavond was het dan de beurt aan het Oberkrainer Kwintet Dori uit Slovenië. Zij speelden in een “vol” FaSiLa en de bezoekers genoten volop van hun muziek. Er werd tot in de late uurtjes gedanst. Het orkest alsook de bezoekers gingen tevreden naar huis.

Klik hier voor alle foto’s van de feestavond

 

Zondag: Heilige Mis, koffietafel, opening tentoonstelling en receptie

Zondagochtend vond een heilige Mis in de Eligiuskerk uit dankbaarheid plaats. Het ensemble Canto Rinato luisterde deze Mis op een sublieme wijze op. Wederom had onze dirigent Anton Kropivšek de muzikale leiding. Pastoor Adema had de preek geheel aangepast aan het jubileum van zangvereniging Oranje. Dit werd door de kerkgangers zeer op prijs gesteld.

Aansluitend vond de koffietafel in FaSiLa plaats, goed verzorgd door Pamos Catering uit Voerendaal. Jammer genoeg bleef een tafel onbezet door ziekte van meerdere zangers alsook echtgenotes. Beterschap aan iedereen.

Onze tentoonstelling met de kroniek van Zangvereniging Oranje werd zeer positief opgenomen.

Aansluitend vond de receptie plaats. Vele bevriende vereniging kwamen feliciteren. Ook de heer Dieteren van het KNZV met een “muziekcheque” en wethouder Levin de Koster eveneens met een gevulde envelop waren hierbij aanwezig.

 

Aansluitend werd er nog nagepraat over het weekend en tegen 18.00 uur eindigde het jubileumfeest.

Klik hier voor alle foto’s van de zondag (Mis, koffietafel, tentoonstelling en receptie)

Onze dank gaat uit naar alle sponsoren, het kerkbestuur en de stichting FaSiLa, die het mogelijk hebben gemaakt om dit jubileum tot een succes te maken.

Presentatie, organisatie alsook de voorbereiding maakten dit feestweekend tot een grote “happening”.

De foto’s op onze website geven een goede impressie van de feestelijkheden weer.

 

Met muzikale groet

Hans Erkens / PR Zangvereniging Oranje

Foto’s: Roger Hoen / Yvonne Schiffelers / Véronique Meuffels

 

5 antwoorden
 1. Sonja Theunissen
  Sonja Theunissen zegt:

  Jullie hebben jezelf vrijdagavond overtroffen met het jubileumconcert. Mijn hemel, wat kwam dát binnen!
  Zoals jullie daar gezongen hebben, het was fenomenaal, de beroemde klankkleur van ZV Oranje was gewoonweg super! Ik heb dit lang niet meer zo indringend gehoord en beleefd als juist op dit concert. De klankkleur is uiteraard altijd aanwezig, maar was op deze vrijdagavond van een geheel andere orde. Het was zo intens, ik had gewoonweg kippenvel!
  Kortom jullie waren subliem!
  Véronique en Martin hebben geweldig gezongen, zowel solo als in duet. Hun stemmen harmonieerden prachtig met elkaar. Dat raakte me en zorgde eveneens voor kippenvel.
  Ook Guido Dieteren heeft super mooi gespeeld en later nog eens de solisten begeleid. Het hele concert was een lust voor het oog én oor.
  De muziekkeuze van de liederen voor dit concert was gewoonweg uitstekend. De overgang van het ene naar het andere genre ging naadloos in elkaar over.
  Ook Leon met zijn Combo zorgden voor een geweldige begeleiding. Zo knap hoe Leon dat heeft gedaan. Toegegeven, de drum was voor mijn gehoor misschien net ietsje te hard afgesteld voor de zang, maar dat mocht de pret niet drukken.
  Jullie hebben op vrijdagavond een topprestatie neergezet!

  Beantwoorden
 2. Truus Nelissen
  Truus Nelissen zegt:

  Dan op 1 september 2023 het geweldige concert in de Eligiuskerk in Schinveld, met een professioneel podium, met geweldige optredens van
  Het feestvierende Koor Zangvereniging Oranje.
  Van het optreden van Martin Hurkens, Véronique Meuffels, de violist Guido Dieteren, Marcel Gorissen en Michaël Wijers onder leiding van jullie geweldige dirigent Anton Kropvivṧek en pianist Dijkstra en combo.
  Het was een fantastische happening.

  Beantwoorden
 3. Toine Sporken
  Toine Sporken zegt:

  Ik heb Ton al uitgebreid gecomplimenteerd en gelukgewenst met het jubileumconcert van afgelopen vrijdag. En heb hem ook gevraagd om deze loftuitingen over te brengen aan de zangers bij de eerstvolgende repetitie.
  Met zo’n 2500 bijgewoonde concerten weet ik inmiddels waar ik het over heb! Oranje heeft een voor mannenkoor-begrippen aparte en warme klank, en juist dát beviel me zo goed.

  Beantwoorden
 4. Ton Kropivsek
  Ton Kropivsek zegt:

  TOP was het concert, op deskundige wijze door Toine Sporken gepresenteerd, met zó veel variatie in het concertprogramma, dat de – zeer aandachtige – luisteraars zich geen seconde hoefden te vervelen. Men bewonderde de klankkleur van Oranje, de première van ‘Tempus hoc laetitiae ‘ – grandioos mannen, àlle lof! – en men genoot van de solistische inbreng van Math, Marcel en Michael, Guido, Véronique en Martin. Ook de koorsolisten in het blokje popmuziek verdienen alle eer en respect!
  O.l.v. Leon begeleidde het combo ons naar de finale: The way old friends do, met als boodschap dat we er voor elkaar zijn, dat we elkaar nodig hebben, dat we er niet alleen voor staan. Het daverend applaus was méér dan terecht en bevestigde onze uitstekende prestatie. TOP!!

  Beantwoorden
 5. Véronique Meuffels
  Véronique Meuffels zegt:

  Via deze weg wil ik jullie feliciteren met het prachtige en Oranje waardig
  jubileumweekend dat we gehad hebben. Ik weet dat het heel veel werk is
  geweest, behoorlijk enerverend en soms zenuwslopend.
  Vandaar mijn welgemene dank en tot gauw.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *